Ä°nfrared ışınlar, güneÅŸ tarafından yayımlanarak dünyamıza ulaÅŸan ışınların arasında da bulunmaktadır. Kırmızı ışıktan Ä°nfrared’e geçiÅŸ GüneÅŸ’in doÄŸuÅŸu ve batışı esnasında gökyüzünün aldığı Turuncu renkte gözlemlenebilir.
Ä°nfrared ışınlar Elektromanyetik Spektrum’da görünür ışınlar ile Mikrodalga ışınları arasında bulunurlar. Dalga Boyu 0.760 µm ile 1000 µm arasında deÄŸiÅŸiklik gösterebilir. Aynı zamanda Ä°nfrared ışıma kendi içinde Kısa Dalga (0.76 - 1.5 µm), Orta Dalga (1.5 – 5,6 µm), ve Uzun Dalga (5,6 – 1000 µm) olmak üzere üç kısma ayrılır.
Belli sıcaklıktaki bir cisim titreÅŸen atomlardan oluÅŸur. TitreÅŸimin seviyesi cismin sıcaklığını tespit eder. Cismi oluÅŸturan atomlar birbirleriyle ve çevreleriyle etkileÅŸim içindedirler. Atom, enerjiyi soÄŸurarak onu titreÅŸiminde bir artışa dönüÅŸtürebileceÄŸi gibi (ısınma), titreÅŸiminde azalmaya yol açacak ÅŸekilde o enerjiyi bırakabilirde (soÄŸuma). Atomlar genellikle, enerjiyi diÄŸer atomlar tarafından kolaylıkla alınabilecek ÅŸekilde (belli dalga boyunda) verirler. Isı transferi söz konusu olduÄŸunda elektromanyetik spektrumdaki en verimli bölge infrared (kızıl ötesi) bölgesidir.